“Ha van a fagyasztóban egy kis sertés, vagy csirke pörkölt, akkor az elkészítés roppant egyszerű.”
Kb. 40 dkg pörköltet mikróban felmelegítünk, nyakon öntjük 2dl forró vízzel /oldjunk fel benne 2 pörköltszaft kockát, és főzzük lassú tűzön óvatosan kevergetve bele a rizst, vagy tarhonyát. Így kb. 30-40 perc alatt kész az étel.
Bácskai rizses hús!
Az elkészítése nagyon hasonlít, csak sertés tarjából készítem a pörkölt alapot. Fokhagymával, őrölt kömény, paprika-paradicsom, és egy kis csípős, mondjuk Erős Pista, hozzáadásával, vagy egy erős zöldpaprika ízlés szerint.
A pörköltök elkészítését általában a hús kivételével, ugyan azokkal az alapanyagokkal szoktam. A paprika, paradicsom helyett üveges lecsóból teszek bele néhány kanállal, mondjuk télen. A fűszerezéstől is lehet változatos, pl. : majoránna, vagy fokhagyma, erősen borsos, csípőspaprika krémek. Adhatunk hozzá gombát, tejfölt, vagy babot is. A rizs is lehet kukoricás, zöldséges, borsós.
Rizses hús sertésből:
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
A füstölt szalonnán megfonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 2dl vízzel. Beletesszük a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, a füstölt kolbászt, és a kockára vágott krumplit. Közepes tűzön főzzük kb. fél órát. A zellerzöldjét is apróra vágva beleszórjuk. Ha a krumpli megfőtt, csinálunk egy tejfölös habarást. A tejfölt jól elkeverjük a lisztel, és a levesből kiszedett forró lével még kikeverjük. / ha nem teszünk hozzá forró lét, a lisztes tejföl összeugrik, és apró nokedli lesz! 🙂 / Van aki babérlevelet is tesz bele, ha gyakorlott vagy, ízlés szerint fűszerezheted! Friss kovászos kenyérrel, vagy palacsintával főételnek ajánlott! Nekem nagyon jól sikerült, igazán finom lett! 🙂
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
2 fej vöröshagyma, alá egy kevés zsiradék /zsír, olíva olaj/
2 gerezd fokhagyma
50 dkg csirkemáj
só, bors, pirosparika, esetleg majoránna
Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, paradicsomot, paprikát. Ha levet eresztett, hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Mehetnek rá a fűszerek. Kb. 1dl vízzel felengedjük, hogy legyen szaftja is. Vigyázat, nagyon keveset kell főzni, kb. 10-15 perc és kész. Kóstolgatni ér! 🙂
Ehetjük kenyérrel, főt krumplival, rizzsel, de főzelékekhez is szokták adni. Nagyon finom, és egészséges!
Egy Budai gyors videós recept:
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
2 fej vöröshagyma, alá egy kevés zsiradék /zsír, olíva olaj/
50-60 dkg csirke comb
pirosarany, só, bors, pirosparika
Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 1dl vízzel, beletesszük a megtisztított ketté vágott csirkecombot. A fűszereket is hozzáadjuk, paradicsomot, paprikát, és lassú tűzön kb. 1 órát főzzük. Ha van otthon, 2db pörköltszaft kockát is rakhatunk bele, egész más íze lesz, és szaftosabb! Tésztával, tarhonyával, rizzsel, főtt krumplival kiváló főétel!
Én nagyobb adagot szoktam főzni a pörköltekből, és lefagyasztom a maradékot főzelékek mellé, vagy egy sertés-marha pöri lehet gulyás leves alap, rizses, vagy tarhonyáshús is!
Egy Budai gyors recept:
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
fűszerek: só, bors, pirospaprika, egy kanál liszt a rántásba
zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld
zsír 2 csapot evőkanál, egy a hagyma alá, egy a laza rántás alá
Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 2dl vízzel, közepes tűzön főzzük. Beletesszük a konzerv babot. és a füstölt kockát, fűszereket, és a zöldséget, kolbász. Amikor enyhén rotyogni kezd, elkészítjük a rántást. Kicsi zsírban világos barna rántást készítünk, bele tesszük az apróra vágott fokhagymát, és még néhányszor megforgatjuk. Lassú keverés közben hozzáadjuk a leveshez. és még 10 percig lassan főzzük. A kész ételt tejföllel, és friss kenyérrel fogyasztjuk.
“Egy igazi szárazbab leves, beáztatott bab, és füstölt hús hozzáadásával készül. A fejtett babot nem kell beáztatni, de egy kis füstölt húst, ebben az esetben sem árt beáztatni, hogy hamarabb főjön meg.”
Lassú tűzön felengedjük a pörköltet. /vagy mikróba/ Ezután felengedjük 2dl vízzel, közepes tűzön felforrósítjuk. Beletesszük a zöldségeket, és puhára főzzük. Mehet bele a bab konzerv, és ízlés szerin fűszerezzük. Egy kis aprított zeller levéllel is ízesíthetjük.
Lassú tűzön felengedjük a pörköltet. /vagy mikróba/ Beleöntünk 2dl vizet, közepes tűzön felforrósítjuk. Beletesszük a zöldségeket, és puhára főzzük. Fűszerezzük, és mehet bele a krumpli. Még főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
Frankfurti leves 2 személyre hozzávalók:
30 dkg apróra vágott kelkáposzta
1 közepes fej hagyma
Só, bors, őrölt kömény
zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld
2db felkockázott krumpli
2 pár füstli virsli
2dl tejfől
Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát, zsírban, vagy olajban. Pirospaprikával megforgatjuk, őrölt köménnyel is egy kicsit, és felengedjük 2l vízzel. Többi fűszer ízlés szerint mehet bele, és a zöldségek, meg a kelkáposzta. Ezeket puhára főzzük, közben kevés zsiradékkal kissé megpirítjuk a felkarikázott virslit. A felkockázott krumpli is bele kerül a levesbe, puhára főzzük. Ez után a virslit adjuk hozzá, 10 perc főzés, és mehet bele a tejföl. /Én bele főzöm, van aki mellé teszi. 🙂 / Ha a tejfölt elkevertük lassú főzés közben, kész is vagyunk.
Na ugye hogy 10 perc volt a 4 leves? …végig olvasni! 🙂
Jó étvágyat kívánok az elkészített ételekhez!
Egy kis ráadás: Tejfölös krumplileves virslivel! Isteni finom! 🙂
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
Bacont, hagymát felkockázzuk apróra. minden hozzávalót összekeverünk, kivéve az olaj, abban sütjük. Kis gombócokat formálunk az összekevert anyagokból, és kilapítjuk kb. egy centi vastagra, és enyhén megpirítjuk közepes lángon. Egy kis reszelt sajtot is olvaszthatunk rá a végén. /Fokhagyma, vagy apróra vágott spenót is mehet bele ízlés szerint./
Videós recept másképp:
Nagyon finom, már csináltunk! ? Jó étvágyat hozzá! “Levesek mellé, vagy csak reggelire, vacsira!”
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
Fero kedvence: Pirított hagyma, szalonna, bacon, egy pár debreceni kolbász, só, bors, pirospaprika. Egy kis Erős Pista, 2 szem paradicsom beleszeletel, és 2 TV paprika. 4 tojás /fejenként/ sózva felverve bele, és fél keményre sütve. Végén sajttal megszórva!
És ha elfogyott, egy habos Dreher-el leöblítjük! 🙂
/Ha vezetsz, ne tedd!/
És végül, “15 TRÜKK ÉS ÖTLET TOJÁSSAL” videó
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
1 fej közepes hagyma
2-3 kisebb sárga répa
1-2 kisebb fehér répa
1 db karalábé, 1 db zeller gumó
3 szem krumpli
petrezselyem
só, bors
3 db leves kocka /tyúkhúsleves/
2 dl főző tejszín
Zsírban megdinszteljük a hagymát, ha már fonnyadt a hagyma a szárnyakat feldarabolva, megtisztítva, a zöldségekkel együtt megpároljuk. /sárga, és fehér répa karikába vágva, karalábé, zeller kockára vágva!/
Kb. 2l vízzel felöntjük. Ízlés szerint fűszerezzük, só bors, leveskocka. Mikor félpuha a zöldség és a hús, bele kockázzuk a krumplit. Ha krumpli is megfőtt, beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, és bele öntjük a tejszint. Kb. még 5-10 percig főzzük lassú tűzön.
“Ne felejtsük elzárni a villany, vagy gáz tűzhelyet mert az sokba fájhat! 🙂 “
Jóétvágyat kívánok ehhez az igazán ízletes kiadós ételhez! Friss kovászos kenyérrel, vagy néhány palacsintával egyaránt igen laktató!
Tárkonyos ragu leves videóval:
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
30 dkg füstölt kolbász /Lehet virsli, vagy cserkész kolbi/
pirosarany, só, bors
20 dkg füstölt szalonna
A szalonnát csíkokra vágjuk, kicsit kisütjük a zsírját, és már mehet is bele a megpucolt, karikára vágott hagyma. Ha kicsit megfonnyadt a hagyma, mehet bele a kicsumázott felkarikázott paprika, és a paradicsom, és a fűszerek ízlés szerint. A kolbászt is felkarikázzuk, és az is mehet bele. Harminc perc és kész! Jó étvágyat!
“A lecsó, az egyik olyan étel, amit akár 20 féleképen el lehet készíteni. Debreceni, vagy cserkész kolbásszal, virslivel, ízesíteni füstölt ízű kockával, vagy pörkölt szaft kockával. Tojással, /tojásos lecsó a kedvencem!/ rizzsel, tarhonyával, de még főtt krumplival is eszik! A lecsó lehet köret is sültek mellé!”
Egy kis videós segítség:
A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! ?
Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
“A legolcsóbb paprikás krumpli, az 40-50-es években a szegények asztalán volt. Zsír, hagyma, pirospaprika, só, krumpli, és ennyi! Kenyérrel tunkolgatva. Nem jutott kolbászra, virslire. 🙁 “
2 személyre:
15 dkg füstöltszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 teáskanál pirospaprika
só, bors ízlés szerint
15 dkg lángolt kolbász, vagy lecsó kolbász
20 dkg krumpli /kb. 4-5 közepes szem./
A szalonnát kis kockákra vágjuk. Erős lángon, apróra vágott hagymával megpirítjuk. Ha nem enged elég zsírt, teszünk hozzá egy keveset. Pirospaprikát szórunk rá, és néhányszor megforgatjuk. A felkockázott krumplit, és a fűszereket bele tesszük. A karikára vágott kolbászt is, és kb. 30 perc alatt készre főzzük.
Fogyis változat: Zsír, és szalonna helyett vaj, vagy margarin, és virsli, vagy szafaládé, a kolbi, és szalonna helyett.
A paprikás krumpli az egyik olyan étel, amit 20 féleképen el lehet készíteni. Lehet paprikával-paradicsommal, nokedlivel, majoránnával, csípősen Erős Pistával, füstölt kockával, vagy pörkölt szaft kockával. Tejföllel, vagy sajttal, vagy gombával. Cserkész kolbász, vagy debreceni is befigyelhet.
Egy kis videós segítség, paprikás krumpli másképp:
Az biztos, hogy ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! 🙂
Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>
Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!
Egy élelmes vendéglátós egyszer az étlapra így írta fel: “Mátyás király kedvence” Csak az a gáz, hogy abban az időben, még nem volt nálunk krumpli! 🙂