Pincepörkölt

Pincepörkölt burgonyával!

2 személyre hozzávalók:

  • 40 dkg csontozott sertés csülök /bőrös/
  • 40 dkg sertés lapocka
  • 2 közepes méretű hagyma tisztítva karikázva, alá zsír, vagy olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma tisztítva apróra vágva
  • 1 db. paprika, 1db. paradicsom megmosva karikázva
  • Fűszerek: Só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, 3 db babérlevél
  • 50 dkg burgonya
  • 05 liter száraz vörösbor /1 dl száraz vörösbor a pöribe, többi a szakácsba, Pepsi-vel lazítva! 🙂 /

Meg fonnyasztjuk a karikára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk., majd felengedjük 2 dl vízzel. Beletoljuk a fokhagymát, a paprikát, paradicsomot, kicsivel később ha felaprítottuk a húsokat, az is bele “ficcenhet”. A fűszereket is beadagoljuk ízlés szerint. Lassú tűzön kb. 1,5 órát főzzük, és közben ceruzát hegyezünk, ha nincs más dolgunk.

Én például a borral barátkozom, és karaoke módba vonyítok a Petőfi rádió zenéire. 🙂

Ha elütöttük ezt a másfél órácskát, megnézzük a hús puhaságát, “felpróbálunk” mindkettőből egyet. Ha puha a hús, mehet bele a megpucolt kockázott burgonya. A levét pótoljuk ha elfőtt nagyon. Én kicsit tovább főzöm mint kellene a krumplit, hogy kicsit szét főve sűrítse a cuccot. Nagyon kicsit!

Ha tudsz jobbat, most könnyedén legyőzhetsz!

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

 

 

 

Székelykáposzta

Húsos székelykáposzta!

Székelykáposzta 2 személyre hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg füstölt oldalas
  • 70 dkg sertéshús / oldalas, vagy tarja/
  • 1 fej hagyma karikára vágva, 1 csapott evőkanál zsír
  • Fűszerek: só, bors, majoránna, pirospaprika /Aki szereti, kaporral is megszórhatja/

Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát a zsírban. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután beletesszük a megtisztított csontonként elvágott oldalast. Kicsit megforgatjuk, a fonnyasztott hagymás pirospaprikás cuccban, majd felengedjük 1 dl vízzel. A fűszereket is hozzáadjuk, só, bors, majoránna, mehet bele a félig mosott káposzta, és lassú tűzön kb. másfél órát főzzük. Addig főzzük, míg a káposzta és a húsok puhára főnek, és nem lesz leve, csak szaftja! /Ha van otthon,   2db pörköltszaft kockát is rakhatunk bele,  egész más íze lesz, és szaftosabb!/ Friss kovászos kenyérrel, esetleg tejföllel fogyasztjuk!

 

Ha van otthon egy kis nagyon olcsó fehér, vagy vörös bor, azt használjuk el vízkőoldónak, és vegyünk elő egy La Vie Don Pedro vörös bort, és alapozzunk meg az ízeknek! 🙂 Csak 18 éven felülieknek!

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

Rakott káposzta!

Rakott káposzta savanyú káposztából!

Rakott káposzta 2 személyre hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg füstölt, húsos, tokaszalonna
  • 1 fej hagyma karikára vágva
  • 70 dkg sertéshús / tarja, vagy oldalas/
  • nyáron két közepes méretű paradicsom, és paprika karikázva
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika /Aki szereti, kaporral is megszórhatja/
  • Nagy doboz tejföl, 1 egész tojással elkeverve, picit sózva

Elkészítés: Bekapcsoljuk, előmelegítjük a sütőt. Egy közepes tepsi aljára fektetjük a szalonna darabokat. Rávarázsoljuk a hagymakarikákat, és vékonyan megszórjuk a félig mosott /Ne legyen túl savanyú/ savanyú káposztával. Ráhelyezzük a húst kockákra, vagy csíkokra vágva. Megfűszerezzük, és rábiggyesztjük a paradicsom, és paprika karikákat is.

Amíg szottyad egy kicsit, “beszélgetek” Dreher Antibával. 🙂  Ha az ő homloka is gyöngyözik, akkor sokat segít a továbbiakban! 🙂

A többi káposztával megszórjuk, elfedjük a cuccot. 170 fokon kb. másfélórán keresztül pároljuk tepsifedő, vagy alufólia alatt. Másfélóra múlva lekapjuk a fedőt, és kicsit megkóstoljuk a káposztát.

Megbeszéljük a fentnevezett barátunkkal, Antibával, hogy elég puha-e a káposzta! 🙂

Ha minden OK, A tojással kevert tejfölt rákenjük a káposztánk tetejére, és lefedés nélkül, 190 fokon kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük a sütőben. Nagyon finom, amikor kicsit a tepsi szélén, már barnul egy kicsit a káposzta, kicsit megpörkölődik. Kiszedőlapáttal kockákra bontva tálaljuk, finom kovászos kenyérrel!

Nagyon jóétvágyat kívánok az ételhez!

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legeslegfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

Falusi húsleves!

Olcsó húsleves! Vagy igazi falusi húsleves?

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 db csirkeszárny (vagy egyéb húsfélék, pl. aprólék)
  • zöldségek (vöröshagyma, sárgarépa, zeller, petrezselyem, fehérrépa, krumpli) /Ha szolid a költségvetés, elég a sárga, és fehérrépa/
  • 2 db. leveskocka, ha van otthon /Tyúkhúsleves kocka, vagy zöldségleves/

Elkészítése: Fogunk 4 db csirkeszárnyat és kettévágjuk, hideg vízben feltesszük főni. Közben megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket. Amikor felforr a leves, a habot leszedjük róla egy kanállal, és rakunk bele sót, 1 teáskanál egész borsot, majd
beletesszük a vöröshagymát, zellert, karalábét és a fehérrépát. Ezt
gyöngyözve főzzük kb. 20 percig, mikor hozzárakjuk a sárgarépát is, újabb 15-
20 perc múlva belerakjuk a krumplit is. Ahogy a
krumpli megfőtt benne, kész is a leves. Kifőzünk hozzá tésztát és már tálaljuk is. Egy kis csirkemájat is tehetünk bele, mert az még talán olcsó, és egészséges!  /A vége fele kell bele tenni a krumplival kb./

Az igazi húsleves gazdagon!

Az igazi falusi húsleves tyúkból, vagy egész csirkéből, és sok-sok zöldségből főzik. Benne vannak a belsőségek: máj, szív, zúza. /A mell, és comb lehet a második ételben pörkölt, vagy sült./ Mindíg hideg vízbe tegyük a húst, és lassan kezdjük főzni, habot többször leszedve. Kóstolni ér! Rájöhetünk így, hogy mi hiányzik belőle. Vigyázzunk, a kelbimbó a karfiol az más világ! Van aki úgy szereti, de szerintem az más leves lesz. A szokásos zöldségek mellett nyáron egy paprika, egy paradicsom is befigyelhet. Szerecsendió se volt régen, és jó volt a leves. A kurkuma viszont szép szint ad neki, és nem viszi el az ízeket. A legjobb ízt szerintem a zellergumó adja neki, azt soha ne feledjük ki belőle! Persze finom ez az étel bolti cérnametélttel is, de a házi készítésük tészta még plusz élvezet!

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legeslegfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

 

Gyors chilis bab főzelék

Piedone kedvence: Babfőzelék kolbásszal!

2 személyre hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma, alá egy kevés zsiradék /zsír, olíva olaj/
  • 2 doboz Happy Frucht csilis bab 400 g
  • 1 pár debreceni lebőrözve, felkarikázva
  • Fűszerek: Só, bors, pirospaprika, Erős Pista
  • 2 db paradicsom felkarikázva, /3 db babérlevél, de ez kimaradhat!/

Meg fonnyasztjuk a karikára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Beletesszük a babot, levével együtt. A fűszereket is hozzáadjuk, és a paradicsomot, meg a karikázott debrecenit, és lassú tűzön kb. fél órát főzzük. Ha van otthon,   2db pörköltszaft kockát is rakhatunk bele,  egész más íze lesz, és szaftosabb! Mellé egy kis tejföl is jöhet, és néhány szelet kovászos kenyér. Ez tényleg gyors étel! Mire leírtam, a fele elfogyott! 🙂 Kiettem belőle a kolbászt, az asszony agyon fog verni! 🙂

 

Ha tudsz jobbat, most könnyedén legyőzhetsz!

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

 

Rakott krumpli, többféle képen elkészítve!

“Lusta” rakott krumpli, variációk!

A krumplit héjában megszokták főzni, én nem! lusta “vagyok”! De szerintem így is finom lesz! 🙂

2 személyre hozzávalók:

  • 40 dkg megpucolt krumpli karikázva
  • 3 db keményre főzött tojás karikázva
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy fej hagyma karikázva
  • 15 dkg felkarikázott füstölt kolbi
  • 1 nagy doboz tejföl, 2 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, bors, ételízesítő, apróra vágott petrezselyem

A szalonnát csíkokra vágjuk, és a zsírral kikent tepsibe elhelyezzük. Rátesszük a karikázott hagymát, és a főtt tojást, majd fűszerezzük. / Kivéve petrezselyem/ Lefedjük  a fele krumplival, és megszórjuk a füstölt kolbásszal. A többi krumplival lefedjük a kolbit, még egy kicsi só, bors, ételízesítő, és alufólia alatt kb. 40 percet kis lángon pároljuk a saját levében. Ha a krumpli megpuhult, a reszelt fokhagymát elkeverjük a tejföllel, és megkenjük vele a tetejét vastagon. Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, és még közepes lángon, világos barnára sütjük lefedés nélkül! Így sem lesz kész túl rövid idő alatt, de megéri megalkotni! 🙂 Nekem nagyon finom lett!

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Több féle változat: A krumplit előre meg lehet főzni, úgy belekarikázni. Fapados változat: szalonna füstölt kolbi nélkül, lecsó kolbival, vagy virslivel. Fokhagymás, tejfölös feltét helyett, vagy vele együtt reszelt sajt is mehet rá. Sonkák, sült húsok, és felvágottak is mehetnek bele! Fűszerek: Majoránna, ErősPista is mehet bele! A tojást sem muszáj megfőzni, felverve az első réteg krumplira öntjük. Bármilyen savanyúsággal nagyon finom! Ha tudsz te is egy jó receptet, ne tartsd magadban!

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legeslegfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

Weekend Top

Raguleves

Zöldséges, tejszínes raguleves!

1 fej közepes hagyma
2-3 kisebb sárga répa
1-2 kisebb fehér répa
1 db karalábé, 1 db zeller gumó
3 szem krumpli
petrezselyem
só, bors
3 db leves kocka /tyúkhúsleves/
2 dl főző tejszín

Zsírban megdinszteljük a hagymát, ha már fonnyadt a hagyma a szárnyakat feldarabolva, megtisztítva, a zöldségekkel együtt megpároljuk. /sárga, és fehér répa karikába vágva, karalábé, zeller kockára vágva!/
Kb. 2l vízzel felöntjük. Ízlés szerint fűszerezzük, só bors, leveskocka. Mikor félpuha a zöldség és a hús, bele kockázzuk a krumplit. Ha krumpli is megfőtt, beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, és bele öntjük a tejszint. Kb. még 5-10 percig főzzük lassú tűzön.

“Ne felejtsük elzárni a villany, vagy gáz tűzhelyet mert az sokba fájhat! 🙂 “
Jóétvágyat kívánok ehhez az igazán ízletes kiadós ételhez! Friss kovászos kenyérrel, vagy néhány palacsintával egyaránt igen laktató!

Tárkonyos ragu leves videóval:

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! 🙂

Küld el a receptet ha jól sikerült, esetleg képpel: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

2

Négy laktató leves!

Négy olcsó, gyors leves, ami főétel is lehet!

Bableves 2 személyre hozzávalók:

  • 400 grammos Happy Frucht chilis bab
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db füstölt ízű kocka
  • 2 pár debreceni kolbász
  • fűszerek: só, bors, pirospaprika, egy kanál liszt a rántásba
  • zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld
  • zsír 2 csapot evőkanál, egy a hagyma alá, egy a laza rántás alá

Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 2dl vízzel, közepes tűzön főzzük. Beletesszük a konzerv babot. és a füstölt kockát, fűszereket, és a zöldséget, kolbász. Amikor enyhén rotyogni kezd, elkészítjük a rántást. Kicsi zsírban világos barna rántást készítünk, bele tesszük az apróra vágott fokhagymát, és még néhányszor megforgatjuk. Lassú keverés közben hozzáadjuk a leveshez.  és még 10 percig lassan főzzük. A kész ételt tejföllel, és friss kenyérrel fogyasztjuk.

“Egy igazi szárazbab leves, beáztatott bab, és füstölt hús hozzáadásával készül. A fejtett babot nem kell beáztatni, de egy kis füstölt húst, ebben az esetben sem árt beáztatni, hogy hamarabb főjön meg.”

Babgulyás 2 személyre hozzávalók:

  • 400 grammos Happy Frucht fehérbab
  • 30 dkg fagyasztott kész pörkölt /Sertés, marha, szárnyas pöri is lehet!/
  • Só, bors
  • zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld

Lassú tűzön felengedjük a pörköltet. /vagy mikróba/ Ezután felengedjük 2dl vízzel, közepes tűzön felforrósítjuk. Beletesszük  a zöldségeket, és puhára főzzük. Mehet bele a bab konzerv, és ízlés szerin fűszerezzük. Egy kis aprított zeller levéllel is ízesíthetjük.

Gulyás leves 2 személyre hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott kész pörkölt /Sertés, marha, szárnyas pöri is lehet!/
  • Só, bors, őrölt kömény
  • zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld
  • 2db felkockázott krumpli

Lassú tűzön felengedjük a pörköltet. /vagy mikróba/ Beleöntünk 2dl vizet, közepes tűzön felforrósítjuk. Beletesszük  a zöldségeket, és puhára főzzük. Fűszerezzük, és mehet bele a krumpli. Még főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Frankfurti leves 2 személyre hozzávalók:

  • 30 dkg apróra vágott kelkáposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • Só, bors, őrölt kömény
  • zöldség 1 fehér, 2 sárga répa, petrezselyem zöld
  • 2db felkockázott krumpli
  • 2 pár füstli virsli
  • 2dl tejfől

Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát, zsírban, vagy olajban. Pirospaprikával megforgatjuk, őrölt köménnyel is egy kicsit, és felengedjük 2l vízzel. Többi fűszer ízlés szerint mehet bele, és a zöldségek, meg a kelkáposzta. Ezeket puhára főzzük, közben kevés zsiradékkal kissé megpirítjuk a felkarikázott virslit. A felkockázott krumpli is bele kerül a levesbe, puhára főzzük. Ez után a virslit adjuk hozzá, 10 perc főzés, és mehet bele a tejföl. /Én bele főzöm, van aki mellé teszi. 🙂 / Ha a tejfölt elkevertük lassú főzés közben, kész is vagyunk.

Na ugye hogy 10 perc volt a 4 leves? …végig olvasni! 🙂

Jó étvágyat kívánok az elkészített ételekhez!

Egy kis ráadás: Tejfölös krumplileves virslivel! Isteni finom! 🙂

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

Tejfölös krumplileves!

Tejfölös krumplileves füstölt kolbásszal!

2 személyre hozzávalók:

  • 10dkg füstölt szalonna
  • egy nagyobb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika, só, bors, csípős Piros Arany
  • 15dkg füstölt kolbász
  • 2dl tejföl+1 evőkanál liszt
  • Friss zellerzöld

A füstölt szalonnán megfonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 2dl vízzel. Beletesszük a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát, a füstölt kolbászt, és a kockára vágott krumplit. Közepes tűzön főzzük kb. fél órát. A zellerzöldjét is apróra vágva beleszórjuk. Ha a krumpli megfőtt, csinálunk egy tejfölös habarást. A tejfölt jól elkeverjük a lisztel, és a levesből kiszedett forró lével még kikeverjük. / ha nem teszünk hozzá forró lét, a lisztes tejföl összeugrik, és apró nokedli lesz! 🙂 / Van aki babérlevelet is tesz bele, ha gyakorlott vagy, ízlés szerint fűszerezheted! Friss kovászos kenyérrel, vagy palacsintával főételnek ajánlott! Nekem nagyon jól sikerült, igazán finom lett! 🙂

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!

4

Palócleves

Igazi Palócleves egyszerűen!

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 dkg apróra felkockázott sertés tarja
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva, +zsír, vagy, olaj
  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 fehér répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szem krumpli megpucolva, megmosva, felkockázva
  • 1 ü zöldbab
  • 1 ek. liszt, és tejföl a habaráshoz /Lehet tejszínnel is tejföl helyett!/
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika, egy csipet kömény, 1 csokor friss kapor, 1db. babérlevél, 2db. pörköltszaft kocka

Meg fonnyasztjuk a apró kockára vágott hagymát. Csapott evőkanál pirospaprikát szórunk bele, és jól megforgatjuk. Ezután felengedjük 1dl vízzel, beletesszük a húst, a fűszereket, lereszelt fokhagymát, és 15 percet főzzük. Majd felengedjük kb. egy liter vízzel, és beletesszük a zöldségeket. A fehér répának kicsit többet kell főni, ezért a krumplit csak egy félóra múlva tesszük bele, a zöldbabbal együtt! Még 20-30 perc, és mehet bele a tejfölös habarás! A tejfölt jól elkeverjük a lisztel, és a levesből kiszedett forró lével még kikeverjük. / ha nem teszünk hozzá forró lét, a lisztes tejföl összeugrik, és apró nokedli lesz! 🙂 A leves kész! Palacsintával, vagy süteménnyel, de finom friss kenyérrel is lehet főétel!

Nekem nagyon jól sikerült, igazán finom lett! 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A mottóm: Ha sikerül eltalálni az arányokat, a tiéd lesz a legeslegfinomabb! 🙂

Küldj egy receptet te is, ha jól sikerült! Esetleg fotóval az ételről: <Beküldöm most>

Aki a legjobb receptet küldi, legtöbben lájkolják, az év receptje címet is megkaphatja! Ha beküldted a recepted, már csak osztani kell ezerrel! Hajrá!